Vad tycker du Sverige ska satsa på att göra av förnybara råvaror?

Almedalstider är ju en högtid för att diskutera vad Sverige ska prioritera och satsa på. Inom området förnybart pågår här en hel del diskussioner. Jag tycker diskussionerna ibland blir lite för tekniska för att fatta. Det blir ju lätt så när miljö, bioeknomi och klimat diskuteras.

Vad tycker du Sverige ska satsa på det gäller förnybara råvaror? Jag tycker det valet är enkelt.

n
Om man till exempel gör sportskor kan man få cirka 1000 kr per kilo produkt betalt. Man kan jämföra det med att bara sälja den förnybara råvaran som till exempel ved. Då är priset runt 4 kr per kilo. Båda produkterna är fulla med värdefulla kolkedjor. Men den ena produkten är värd 250 gånger mer. Vad säger du själv. Vad tycker du Sverige ska satsa på?

Förenklat kan vi få mycket mer betalt per kolatom om vi gör avancerade produkter av dem. Det bästa Sverige kan göra för miljön och klimatet är att ta fram bra produkter som visar på möjligheter och som möter en efterfrågan på marknaden. *) Men då måste vi se Sverige som en del av en global värld och våga se på miljöproblem som globala problem och inte prata om problemen och lösningarna som svenska. Fokus tycker jag ofta är fel i debatten.

Sverige är en del av en global värld och vårt välstånd och styrka ligger i att skapa fantastiska saker som går på export som vi kan ta bra betalt för. Så vi kan betala bra löner och skatt.

När det kommer till biobaserade kemikalier och material så byggs och investeras idag tydligt i länder som Finland, USA, Brasilien. Och även Sverige. Men vi behöver bli snabbare.

Vad behöver göras? Sverige behöver se till att bli den mest attraktiva platsen att investera i förnybar teknologi. Där är vi inte idag. Att ändra på detta borde vara fokus. För att ändra på det behöver vi ta fram och genomföra en strategi för industriell biobaserad ekonomi.

*) Ett tillägg behövs här. En del säger då att det är ett motsatsförhållande mellan att göra energi eller produkter. Det är att göra det för enkelt. För att göra produkter som sportskor av förnybara råvaror behövs en kemiindustri (ibland kallas det bioraff). Ett sådant kommer producera många olika produkter och kemikalier. Det går att få ut både bränslen och produkter ur en sådan anläggning. En avgörande faktor är dock att det byggs avancerade anläggningar för förädling av förnybar råvara.

 

2 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s