Strategin för Klimatsmart industri

Ska fler förnybara varor och produkter fås fram behövs industriell utveckling och industriell investering. Om områden där det idag används fossila råvaror som olja, kol och gas ska förändras till förnybara råvaror som skog, alger och jordbruksprodukter behöver alternativa värdekedjor. Konkret behöver anläggningar byggas om och nya anläggningar byggas.  

Klimatsmarta industrier

Strategins kärna

– Att stödja industri i Sverige i deras intresse för biobaserade investeringar. Behöver inte bara vara pengar

Svenska styrkor att bygga på:

  • Vi har en hel del industri i landet
  • Sverige är innovativa
  • Sverige har mycket landyta och stora mängder skog och jord som kan användas som råvaror för förädling

Förslag som bör genomföra inom ramen för denna strategi:

En förutsättning för att lyckas med denna strategin är att förstå processindustrins villkor. En grundläggande sådan är att anläggningar är dyra, men å andra sidan kan produkterna tillverkas väldigt kostnadseffektivt. Investeringar är långsiktiga. Inte sällan med 20-30 års planer. Politiskt rör det om 5-6 mandatperioder och med privata pengar. Det sker därför inte lättvindigt.

För industring måste därför alla åtgärder präglas av mycket genomtänkt långsiktighet. Det är på det sättet motsatsen till en handelsorienterad strategi. En ICA-handlare kan köpa in en låda med biobaserade köksredskap, prova att sälja dessa och utvärdera affären på under ett år. En industri hinner inte få ens miljötillstånd på denna tid. Men å andra sidan så står en industri kvar länge och skapar jobb, nytta och välfärd. Dessutom kan det ge fler möjligheter att använda våra skogs- och jordbruksresurser.

Skarpa förslag baserade på dialog med industriföretag:

Jag har i mitt jobb på IKEM, tillsammans med industriföretagen, tagit fram konkreta punkter på vad som behöver ske.

Läs gärna om detta i förslaget för  Konkurrenskraftig klimatsmart kemi . Förslagen är samlade på en sida och en sida om vad som är viktigt när det gäller svensk forskning och utbildning.

Läs gärna Bioekonomin jobbmotor med rätt jordmån

Välj och läs om fem olika strategier:

Gemensamt för alla dessa strategier är att Innovations- och Kemiindustriernas medlemmar är viktiga för att realisera dem alla.