Biotech-strategin för bioekonomi

Inom Biotech växer användningen av smarta enzymer och bakterier. Det är en teknikrevolution där det finns stor investeringsvilja globalt som dessutom är grundläggande för en biobaserad ekonomi oavsett råvara och område. 

Molecules icons. vector illustration eps 10

Strategins kärna:

  •  Nya biokatalysatorer och enzymer är ett globalt tillväxtområde inom bioekonomin. Sverige satsar på att hänga på det tåget.

Svenska styrkor som investeringen bygger på:

  • Sverige har världsledande forskning som bland annat sugs upp av danska enzymbolag som Danisco / DuPont och Novozyme.
  • Sverige har Life Science bolag som Astra Zeneca i Södertälje och GE Health-care i Uppsala som har kompetens och investerar. GE Health-care i Uppsala bygger denna typ av fabriker på beställning över hela världen.

Förslag som kan genomföras inom ramen för denna strategi:

  • Sätt ett TEAM SWEDEN BIOTECH bestående av departement och managementkonsulter som får borra ner i vad som krävs för att få fler investeringar att hamna i Sverige. Mycket kan lösas genom att resa ganska kort. Uppsala, Södertälje, Lund och Danmark bör räcka långt.
  • Ge extra resurser till de centrum av excellens inom svensk forskning som finns för att starta industriella samarbeten i ännu högre grad. De svenska professorerna vet nog vad som behöver göras för att få mer business av kompetensen, även om de inte har tiden att göra det själva.
  • HÄR är EXAKT rätt område att hälla ner pengar i kommande forskningsproposition för grundforskning. Dubbla eller tredubbla budgeten för grundläggande enzym och katalysatorforskning.
  • Ta tag i de grundläggande frågor som behövs för att attrahera industriinvesteringar.

Välj och läs om fem olika strategier:

Gemensamt för alla dessa strategier är att Innovations- och Kemiindustriernas medlemmar är viktiga för att realisera dem alla.

5 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s