5 OLIKA strategier för bioekonomi i Sverige

2016 är året när jag tror regeringen kommer sätta ner foten om vad den vill ha för fokus i sitt arbete för en ännu starkare bioekonomi i landet.  För att det ska bli bra tycker jag det behövs fler idéer på bordet. Jag tror vi kan missa att dra nytta av en del av våra styrkeområden.

Bioekonomi – det handlar om att skapa varor, tjänster och produkter som bygger på nya kunskaper om biologiska processer och nya råvaror som är klimatsmarta.

Varor kommer kunna göras av förnybara och återvunna råvaror. Det blir smartare material som kan ha mindre påverkan på miljön. Det kan vara vilka produkter som helst, och inte minst bränslen som gör att vi kan resa runt utan dåligt samvete.

Nya kunskaper om bioteknik och biovetenskaper kommer ge helt nya lösningar. Smartare läkemedel. Smartare elektronik som tar hänsyn till att vi är fulla av kemi och biologi. Smartare prylar. Smartare bränslen. Smartare kemikalier.

Nya jobb och yrken kommer växer fram, dessa nya jobb vill vi ha så många som möjligt i Sverige.

Många länder diskuteras nu hur denna del av ekonomin kan växa. Strategier och planer tas fram. Sverige ligger i startgroparna. Eftersom det är bra att ha många olika idéer att välja på har jag här samlat ihop en hög med olika idéer på strategier. Det blir lättare att välja då. Alla strategierna bygger på någon typ av styrka som vi har i Sverige.

Välj och läs om fem olika strategier:

Gemensamt för alla dessa strategier är att Innovations- och Kemiindustriernas medlemmar är viktiga för att realisera dem alla.

/Nils

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s