Baylan vilse i skogen – satsa på förädling i stället

on

IMG_3016

Idag berättar Baylan att han vill göra mer el av svenska skogar. Ministern tar sikte på att ersätta kärnkraften med skogsbaserad biomassa. Jag tycker han är vilse i den linjen.

Det måste vara bättre att satsa på förädling av skogen. Genom att göra material, kemikalier och mer avancerade bränslen än el kan både klimatfördelar nås och en bättre ekonomi för landet fås (Mer förädling leder till mer jobb, mer avancerade jobb och mer skatt).

Varje biobaserad molekyl som ersätter en fossilbaserad bidrar till minskade klimatutsläpp. Det är oavsett om det handlar om varor eller bränslen.

Jag brukar illustrera detta med min joggingsko. Sportskor är värda 1000 kr per kilo och är i stort en förädlad hög av kol-atomer. Skon skulle kunna göras av svensk skog. Ved för energianvändning kan idag köpas för 4 kronor per kilo. Det är en enorm skillnad i värde för kolkedjor. (Läs mer om det i inlägget Vad tycker du Sverige ska satsa på att göra av förnybara råvaror?)

Se på dina skor Ibrahim – andra gör det 🙂

n

För att få mer förädling av bioråvaror med innovativ miljöteknik så behövs enligt industrin bland annat – just det – stabil och konkurrenskraftig energiförsörjning.

/n

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s