Ny wikipediadefinition av bioekonomi på svenska

Jag kollade in wikipedias definition av bioekonomi på svenska och tyckte den var lite märklig. Så jag skrev om definitionen till:

Bioekonomi eller biobaserad ekonomi refererar till all ekonomisk aktivitet som kommer av kunskap om biologiska processer och bioteknologi.

Utvecklingen av biobaserad industri och/eller bioteknologi samt deras tillämpningar inom jordbruk, skogsbruk, hälsovård, skogsindustrier, kemiindustrier och energiindustrir är klassiska exempel på bioekonomiska aktiviteter.

Orsakerna är:

  1. Om man jämför den svenska och engelska wikipediasidorna är definitionerna av bioekonomi helt olika. Det är inte bra alls för då blir det förvirring vid samarbeten.Ursprungligen kommer termen från ett par artiklar i Science och Wired. Dessa handlar om att en ökad kunskapsmassa om biologiska processer och bioteknologi kommer leda till en ökad ekonomisk aktivitet som bygger på denna kunskap. En bioekonomi.Jag gillar Obamas korta definition: ”Bioeconomy—economic activity powered by research and innovation in the biosciences”. Själv skulle jag säga ”Bioekonomi – ekonomiska aktivitet baserad på bioteknologi”.
  2. Vi har en ekonomi med många delar i. Vissa aktiviteter är mer sammanbundna med fossila råvaror. Andra är mer länkade till levande biologiska processer. Men de är delar av en ekonomi. Att prata om en övergång av en ekonomi låter så plan-ekonomiskt att det inte riktigt passar i en definition.

Nedan är skärmdumpar  av den tidigare definitionen så ni kan se vad jag menar.  Tidigare svensk definition
Engelska wikipedias definition
Varför är detta viktigt? 

Jo för att termen används politiskt i viktiga beslut om prioriteringar av åtgärder.

För mig,är det mycket viktigt att Sverige har de bästa förutsättningarna att få fram konkurrenskraftiga bioekonomiska lösningar. Det är den enda vägen att visa att bioekonomi kan leverera på sitt löfte. Då måste hela den ekonomiska kartan med i definitionen.

Att någon gör ett företag som kan ge mig en upplevelse av en cool DNA-analys av mitt blod kan vara väl så intressant som någon innovation av en biobaserad produkt eller material.

Låt mig göra en utvikning om mina erfarenheter från livet. 2006 jobbade jag med Super Local Media, en startup där vi skulle geo-tagga information som bilder etc på mobiler. Användarna skulle lägga upp det på en social media-plats så att andra kunde hitta bilder från en viss plats.

Efter ett tag rann pengarna iväg och vi sökte pengar hos kapitalister och andra källor. Flera gånger fick vi kommentaren ”Men varför skulle folk vilja fota saker och lägga upp dem i sociala medier på nätet med sin mobil – är det inte bättre att ni satsar på någon typ av sensorer som säger till om man behöver köpa hem mjölk?” Det fanns nämligen från tidigare etablerade föreställningar om  att uppkopplade vitvaror innebär en stor nytta för konsumenten (sen dotcombubblans satsningar på vitvaror mellan Ericsson och Elextrolux).

2015 ser vi att väldigt många laddar upp bilder från mobilen. Men väldigt få har uppkopplade kylskåp.

Slutsatsen jag vill peka på är – det kanske inte är den etablerade sanningen som är det som slår. Inom diskussionen om bioekonomi i EU och i Sverige är det ofta en etablerad sanning att bioekonomi ska stå för en omställning till någon typ av fossiloberoende samhälle. Så kanske det blir om 30, 50 eller 100 år. Men det kan lika gärna vara något oväntat som tar skruv hos konsumenterna innan dess. Kanske är det mer betalningsvilja för att konsumera innovativa proteinbars från rester från pappersbruk eller att göra DNA-analyser över släktskap med kungen. Det vet bara framtiden. Sverige måste skapa bra förutsättningar för de bästa innovationerna att blomma ut här i landet så att vi attraherar framtidens näringsliv.

/N

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s