Intervju med Peter Gudmundson, rektor KTH om samverkan

on

av Josefine Forsling och Niklas Gonzalez Novoa

Vi från Framtidspanelens är båda nyexaminerade civilingenjörer från KTH. Vi är båda därför lite extra förväntansfulla inför den sista intervjun i Almedalen. Vi ska nämligen intervjua Peter Gudmundson, rektor för KTH.

Vi möts på industriområdet i Visby och börjar prata om hans bakgrund. Peters väg till rektorspositionen började med en civilingenjörsutbildning i teknisk fysik för att senare leda till en professur i hållfasthetslära. När rektorsposten sedan blev ledig uppmanades han att söka och har idag suttit som rektor i 8 år.

En viktig del av KTHs arbete är att öka samarbetet mellan akademi och näringsliv, därför har KTH ingått i 10 strategiska partnerskap med olika företag, däribland Scania, ABB, Sandvik och Ericsson. Nyligen slöts det senaste partnerskapet med Bombardier.

Framtidspanelen undrar hur dessa partnerskapen växte fram. Peter berättar att dessa företag alltid har varit viktiga samarbetspartners för de enskilda skolorna KTH är indelad i. Skillnaden nu är att samtal även förs på ledningsnivå och inte endast mellan individer. Om man förankrar samarbetet redan i ledningen ger det en viktig markering och uppmuntrar till samarbete på alla plan, fortsätter Peter. Ett gott exempel på samarbetet är Integrated Transport Research Lab (ITRL) som KTH har startat tillsammans med Scania. Där ska framtidens transportsystem utvecklas och testas.

Eftersom Framtidspanelen har gått på kemiskolan kan vi inte låta bli att fråga hur han tycker att interaktionen med näringslivet fungerar just där. Kemiskolan ligger bra till jämfört med de andra skolorna. Han tillägger också att nästa strategiska partnerskap kan mycket väl bli med ett företag inom skogsindustrin, något som glädjer Framtidspanelen.

Innan vi skiljs åt ber vi om vi kan få ta en bild och Peter ställer gladeligen upp. Tyvärr så var selfiesticken frånvarande så det fick bli en klassisk gruppbild. Ni ser den härnedan. Det vi tar med oss från intervjun är att KTH arbetar aktivt med att öka samarbetet mellan akademi och näringsliv och vi tvekar inte att det ständiga förbättringsarbetet kommer att fortgå.

IMG_3578

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s