Inhemsk produktion av bioetanol, en väg mot hållbar innovation. Intervju med Miljökonsult Christer Gustavsson

on

av Josefine Forsling och Niklas Gonzalez Novoa

Klockan närmar sig tre på eftermiddagen. Solen skiner otroligt starkt på våra redan brända armar. Vi i Framtidspanelen är förväntansfulla då denna intervju är den första som vi kommer hålla här i Almedalen.

I klädd en ljusblå skjorta, ett inbjudande leende och solglasögon möter vi Christer Gustavsson. Vi slår oss ner på Café H10, och tar en varsin kopp kaffe.

Christer har en lång karriär bakom sig. Han har varit konsult i nära tjugo års tid och för tillfället är han industridoktorand vid Karlstad Universitet via företaget Pöyry. Under vårt samtal diskuterades en hel del kring biomaterial, dess potential, hinder samt karriärmöjligheter för studenter på Pöyry.

Varför satsas det inte mer på biomaterial? Christer menar att de behövs investeringsstöd, kanske i form av ”gröna premier”. För enligt honom ligger inte problemet i den tekniska möjligheten, utan i de höga investeringskostnaderna.

Marknaden finns, förpackningsindustrin består idag till stor del av polyeten, en bulkplast som redan idag framställs ur förnyelsebara råvaror ibland.

Ett stort hinder för Sveriges bioproduktion målas ofta ut att grunda sig i de höga tullavgifter för import av råvara, bioetanol. Bioetanol är råvaran för polyeten.

Vi frågar Christer om han också anser att en minskad tullavgift skulle gynna utvecklingen av biobaserade produkter i Sverige. Han håller inte med. Vill vi ligga i täten för en bioekonomi måste vi satsa på våra resurser och inte förlita oss på import. Den finns en risk att tillgängligheten på en importråvara hämmar utvecklingen av våra processer.

Som student är första kontakten med arbetsmarknaden ofta examensarbetet vilket kan skrivas på företag. Det är ett effektivt sätt att få in en fot i företaget och kan i många fall leda till anställning. Från företagets sida ligger intresset vanligen i att få svar på en specifik fråga eller att rekrytera nya talanger. Tyvärr kan det vara svårt för parterna att finna varandra. På Pöyry finns det ingen central administration gällande examensarbeten utan projekten utvecklas i dialog mellan parterna.

Under våra studieår har vi i Framtidpanelen arbetat extra vid sidan av studierna och vi vet av egen erfarenhet att det är väldigt tillfredställande att arbeta med något som är kopplat till ens studier. En idé Christer har är att anlita studentkonsulter, dvs. studenter som jobbar deltid med enklare arbetsuppgifter. Som student har man kunskapen färsk i minnet och kan på så sätt tillföra mycket.

Klockan börjar närma sig fyra och vi inser att en timmes diskussioner gått otroligt fort. Vi i Framtidspanelen tackar för oss och hoppas att Christers idé om studentkonsulter blir något vi ser i framtiden.

IMG_3472

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s