Biobaserat flygplansbränsle. Är det möjligt? Intervju med Maria Fiskerud

av Josefine Forsling och Niklas Gonzalez Novoa

Maria Fiskerud, VD för Fly Green Fund har alltid arbetat inom industrin. Med ett imponerande CV där hon växlat jobb ungefär var femte år, har hon bland annat betat av AkzoNobel, Billerud och Fortum. Vad många inte vet är att hennes utbildningsbakgrund innefattar media och kommunikation, och inte teknik vilket kan antas i och med hennes tidigare arbetsplatser.

Förmågan att förmedla information på ett smidigt och förståligt sett är oerhört viktigt menar Maria. Kommunikationsutbildning bör därför ingå i alla Sveriges högskoleprogram. På arbetsplatser finns otroligt många olika kompetenser, alla med olika utbildningsbakgrunder. För att komma framåt måste vi tala samma språk.

Vi undrar hur det kommer sig att hon finner industrin som en intressant plattform. Svaret ligger i nyckeln till att påverka samhället. Under senare tid har hållbarhetsfrågor funnits på agendan.

Tid är en viktig faktor i dagens snabba samhälle, vi vill vara tidseffektiva. Ett hett samtalsämne i och med den ökande globaliseringen är våra resvanor. Den största fördelen med flygtransporter är tidsaspekten. Hur kan flygtransport, vilket idag det snabbaste transportmedlet, anpassas till ett hållbart samhälle?

Fly Green Fund vill ersätta dagens fossila drivmedel med förnyelsebara alternativ. Redan idag är det möjligt att blanda in biobränsle i flygplan. Den långsiktiga planen är en nordisk produktion baserat på skogsindustrins restprodukter. Enligt Maria är det fullt möjligt att i de långa perspektivet förädla skogens material och skapa flygplansbränsle.

Vi i Framtidspanelen tror att dagens resebeteende med snabba globala förflyttningar kommer att växa och känner oss positivt inställda till Fly Green Fund. Vi hoppas att denna satsning kommer leda till grönare flygtransporter.IMG_3576

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s