Framtidspanelen: När skog blir till plast – Framtidens industri i Sverige?

av Josefine Forsling och Niklas Gonzalez Novoa

Plast är idag en av hörnstenarna i samhället. Allt från förpackningar till högteknologiskt utrustning består idag helt eller delvis av plast. I Sverige brukar det pratas om skogen som framtidens miljövänliga bränsle, men tänk om vi kunde göra plast av skogen? Många har nog sett de miljövänliga plastpåsarna vilka nu kan köpa på olika matvarubutiker. Faktum är dock att dessa görs i princip endast utav sockerrör där långväga transporter är ett måste innan de når Sveriges butiker. Bevisligen så finns tekniken redan för att tillverka plast från bioråvara. Frågan som kan ställas är: varför görs inte detta i Sverige?

Buildings6_SEKAB

Närodlad Plast är ett projekt som drivs av SEKAB i samarbete med flertalet kända svenska företag, med mål att besvara frågan. Genom att undersöka vilka möjligheter och hinder det finns i Sverige för en närproducerad skogsbaserad plasttillverkning hoppas man driva utvecklingen till en faktisk produktion.

Ylwa_Alwarsdotter

För att få lite mer information kring ämnet ringde vi upp Ylwa Alwarsdotter, en av initiativtagarna till  Närodlad Plast, för att ta reda på hur utvecklingen går och var jobben för oss studenter kommer att finnas i framtiden.

Det största hindret för att vi ska ha en tillverkning av plast från skog är inte belägen i riksdagshuset i Stockholm eller hos näringslivet, utan hos EU-parlamentet i Bryssel, berättar Ylwa. För att förstå hur EU-parlamentet och bioplasttillverkning hänger ihop måste vi ta en närmare blick på tillverkningsprocessen. Råvaran för bioplast är bioetanol som utvinns ur biomassa, däribland svenskt skog. För att Sverige ska kunna starta upp en inhemsk produktion av bioplast som möter de ekonomiska krav på lönsamhet som vi ställer, behöver vi importera bioetanol under en övergångsperiod tills Sverige har byggt upp en egen inhemsk produktion av bioetanol från skogen. EUs importtullar gör det omöjligt att idag starta upp en lönsam produktion, fortsätter Ylwa.

Vidare berättar Ylwa om hur hon ser på den framtida arbetsmarknaden. Jobben kommer finnas i närheten till skogen, det vill säga spridda över hela landet. Det finns ingen logik i att transportera skogen hundratals mil för att sedan kalla den förädlade produkten miljövänlig. Många, spridda fabriker för bioetanolproduktion skulle kunna byggas upp som försörjer mer centraliserade plastfabriker med råvara.

Ylwa avslutar samtalet med att återigen betona vikten av en förändring i EU:s importtullar: utan tillgång till bioetanol i tillräckliga mängder kan inte industrin investera. Utan investeringar har vi ingen produktion och missar teknikutvecklingen som följer produktionen. Allt kan sammanfattas med att vi måste börja agera, om inget görs kommer, som förväntat, inget hända.

Efter att ha pratat med Ylwa känner vi i framtidspanelen mer än någonsin vilket vägskäl Sverige står inför. Om vi lyckas få Sverige på rätt bana så kommer det finnas en ny, spännande och lovande industri inom en snar framtid där dagens studenter kan jobba och utvecklas. Med allt detta i tankarna kan vi inte låta bli att tycka att det är konstigt att detta inte uppmärksammas mer. Det borde vara allmänt känt om vilka möjligheter den svenska skogen kan ge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s