Framtidspanelen: Många pratar om förnybart och biobaserat – men vad är det?

on

av: Josefine Forsling och Niklas Gonzalez Novoa

Begrepp som förnyelsebar, grön plast, och biobaserat är begrepp som blir allt vanligare i dagens samhälle utan att folk egentligen vet vad det innebär.

44HH

Under hela 1900-talet har människan förädlat råolja, dels för att producera bränsle men också för att utvinna viktiga kemikalier.  Oljan, ”det svarta guldet”, har många dåliga anknytningar ofta kopplat till negativ klimatpåverkan och nedsmutsning. Kan det vara denna association som gör att många förknippar kemiindustrin som smutsig, farlig och väldigt dålig för miljön?

Förutom drivmedel till fordon utvinns från råolja viktiga kemikalier för materialtillverkning. Eten är en extremt viktig kemikalie som används för att producera polyeten. Polyeten kan räknas som bland de viktigare bulkplasterna som syns överallt i dagens samhälle i form av plastpåsar, isolering till högspänningskablar, förpackningar och även medicinska implantat.

Plast är ett material som vi med andra ord är helt beroende av i dagens högteknologiska samhälle men tyvärr har det ett oförtjänt dåligt rykte. Plast anses ofta vara mer hälsovådligt än det egentligen är, vid rätt hantering kan den betraktas som ofarlig.

Istället för att klandra ner på plasten borde vi försöka göra den bättre. En sådan förbättring kan vara att använda en bättre råvara. Ett steg i rätt riktning åt ett hållbart material är att göra den biobaserad.

Vad menas med biobaserat?

Kort sagt skulle biobaserat kunna beskrivas som råvaror ej komna från fossila källor. Kommersiell biobaserad plast framställs idag främst ur livsmedelsgrödor som sockerrör, majs och sockerbetor. Dessa material har kommit att kallas för första generationens biomaterial.

Något som har blivit aktuellt under senare år är så kallad andra generationens biomaterial, vilket innebär att alternative växter än livsmedelsgrödor används. Skog är just en sådan andra generationens råvara.

I Sverige har vi gott om skog, och faktum är att det svenska skogsförrådet ökar för varje år. Här finns det gott om potential för både arbetstillfällen samt nya biobaserade produkter, till exempel plast. En helt ny biobaserad ekonomi skulle kunna skapas, där Sverige har stora möjligheter att ligga i framkant och(globalt) leda utvecklingen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s