Framtidspanelen: AAK, Sveriges största bioraffinaderi skapar framtidens mat

av Josefine Forsling och Niklas Gonzalez Novoa

I Karlshamn, en liten ort några mil utanför Karlskrona ligger AarhusKarlshamn (AAK), Sveriges största bioraffinaderi. Trots att AAK anställer en hel del svenska ingenjörsstudenter har vi i Framtidspanelen inte hört särskilt mycket om deras verksamhet, har ni?

cupcakes-690040_1280

AAK förädlar vegetabiliska förnyelsebara oljor. Deras produkter är fetter och oljor som används inom livsmedel, hygienartiklar(inkluderat kosmetika) samt tekniska applikationer.

 

För att få mer insikt i företaget både när det gäller deras utmaningar samt framtida jobbmöjligheter ringde vi i Framtidspanelen upp Ander Holmqvist, Buisness Sector Manager på AAK för att höra vad han hade att säga.

 

Enligt Anders är en stor utmaning tillgängligheten på de vegetabiliska råvarorna samt effektiv logistik för att på ett smidigt sett få ut sina produkter till kunder. Snäva marginaler kräver fabriker placerade i närhet av kunden.  Produktionsanläggningarna finns idag runt om i hela världen. Belgien, Colombia, Danmark, Mexiko, Nederländerna, Storbritannien, Sverige, Uruguay och USA för att vara mer exakt.

 

Palmolja, vilket är en av oljorna AAK använder i sina produkter, har ett väldigt dåligt rykte i och med regnskogsproblematiken. Faktum är att palmolja idag finns i otroligt många olika produkter ute på marknaden och har därför resulterar i att vi i västvärlden är beroende av denna olja berättar Anders.

AAK jobbar ständigt med att förbättra hållbarheten i leverantörskedjan för palmolja. Anders berättar att det inte är en inte lätt uppgift (han skulle kunna prata om det i flera timmar) men det är nödvändigt för att behålla förtroendet hos deras kunder och för att det är rätt sak att göra ur ett etiskt perspektiv.

 

Till vår stora förvåning ligger inte framtida fokus på satsningar kring oljor och fetter för tekniska applikationer. I Sverige har vi rapsolja och kan utifrån glycerol (en komponent i rapsolja) tillverka biodiesel.  För att driva en positiv utveckling på material (inkluderat tekniska oljor och fetter) från glycerol krävs det att företag får bort subventioner på just drivmedel .

 

Huvudspåret för AAK idag är livsmedelsfetter.

Kemister, främst livsmedelskemister och ytkemister behövs för att skapa framtidens mat. Det kommer ställas högre krav på livsmedel i framtiden menar Anders. Han pratar om barnmat där produkterna skulle kunna efterlikna fettet i bröstmjölken. Han pratar om produktutveckling i choklad där ett byte av kakaosmör mot vegetabiliskt fett ger förbättrade egenskaper för att nämna några.

Vi på Framtidspanelen hoppas att fler kemistudenter får upp ögonen för AAK. Avslutningsvis säger Anders: ”Processingenjör kommer självklart fortsätta att behövas”. Det håller vi med om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s