Morgonmöte om jobben i en biobaserad ekonomi

IMG_1758

Dagen började med ett inspirerande möte med Karl Petter Torwaldsson och Ylwa Allwarsdotter om möjligheterna med en förnybara resurser och en biobaserad ekonomi. Men också vad som hindrar fler konkreta investeringar.  Ylwa Alwarsdotter, från SEKAB (läs gärna hennes blogg) och jag tog upp hur handelshinder och andra regler lägger en våt filt på investeringsviljan. Hur fler och fler jobb förläggs i Asien och Sydamerika för produktion av biobaserade produkter som Europas konsumenter sedan går i frontlinjen för att köpa. Detta samtidigt som vi har gott om skogsmark och jordbruksmark som inte används fullt ut.

Karl Petter Torwaldsson, LOs ordförande, lyssnade intresserat, kanske till och med indignerat, över att handelshinder är i vägen för framtida jobb i Sverige. Karl Petter är personligt intresserad av frågorna om bioekonomi och pratade flera gånger i Almedalen 2014 om Preems och Södras investeringar i att göra bränsle av skogsråvara.

Tror mötet kan leda till ett riktigt spännande seminarium, mer om det framöver!

Vidare till nästa möte om lignin…

Sedan tillbaka till kontoret där jag träffade en av världens bästa experter på marknadsmöjligheterna med lignin, Katja Salmenkivi från Pöyry. Lignin är en del av trä och en restprodukt från pappersbruk. Bland annat kan biobaserad bensin, diesel och många andra saker göras av lignin. Precis det som jag pratade med LO om på morgonen.

IMG_1587

En hel del har forskats om lignin och tekniken finns. I Sverige ligger Preem mycket långt framme att göra en investering i området. Katja står för kompetensen kring marknadsmöjligheter. Pöyry anlitas av företag i hela världen för deras kompetens och som tur är för oss i Sverige sitter deras bioekonomi-team jättenära. Rättare sagt i Helsingfors.

Det blev en del skvaller om det kommande finska valet också. För den som är intresserad av bioekonomi har det legat i luften att bli valfrågor i finska riksdagsvalet om en månad. Enligt Katja tar dock säkerhetsfrågorna kring Ryssland nu mycket fokus i debatten.

/Nils

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s