Stark politisk vilja för en biobaserad ekonomi i Sverige men osäkerhet hur politiken bäst stöttar

Vad tänker politiker och myndigheter egentligen om möjligheter och hinder för att få fler investeringar i biobaserade produkter och tjänster? Det är en viktig fråga och därför kände jag mig inspirerad när vi idag fick del av intervjuer som skett med politiker inom regeringen och oppositionen.

Slutsatser av intervjuerna:

  • Möjligheterna att göra produkter, bränsle, plast, textil och andra material av förnybar råvara finns det en kännedom om och också en politisk vilja att stödja.
  • Hindren finns det en hel del olika tankar om, där är samsynen mindre. Tyvärr verkar EU inte alltid hjälpa till genom att inte helt omfamna skogråvara som en bioråvara.
  • Nationella politiker, oavsett om de är i opposition eller regering, tror på kraften hos kommuner och landsting att använda sin inköpsförmåga. Men det finns ibland en klyfta mellan det nationella planet och regionala / lokala planet genom att man inte vet hur en samordning ska kunna ske. Eller rakare sagt: Det är ju inte de nationella politikerna som bestämmer på de regionala och lokala planen.

Resultaten från projektet kommer presenteras i ett seminarium i september. Följ @bioekonomi på twitter eller hör av dig om du är intresserad av det.

Jag tackar de duktiga konsulterna Kristina Närman, Care of Next och Annmarie Palm, på Relationista som gillar att stoppa fingrarna i jorden. Samt särskilt Karin Hallerby, Tillväxtverket, Helena Lindahl, Centerpartiet, Per Callenberg, Anders Wijkman, Joakim Bourelius, vid Regeringskansliet som ställt upp på intervjuer. Och inte minst Bioinnovation och Vinnova som låter mig leda detta spännande arbete.

Annmarie Palm och Kristina Närman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s