Bioraff – lite fakta politiker måste förstå om tider

on

Det finns en politisk vilja att det skulle komma fram fler biobaserade raffenaderier, så kallade bioraff. Det gäller många länder. Tysklands och Finlands regeringar har till exempel uttalade strategier för det.

Det finns också politiska mål om mängden förnybara råvaror som skulle finnas i samhället till 2030 eller 2050.

En viktig faktor som få är medvetna om är tidsperspektiven för ett raffenaderi, fortsatt kallat raff. Ett raff går dygnet runt mellan sina serviceintervall. Dels av ekonomiska skäl och dels av säkerhetsskäl. Det är bara under serviceintervallet som det kan byggas om. Vi pratar om 4-6 års intervaller. Det kan alltså vara så att ett raff kanske inte har ett enda servicetillfälle under en hel mandatperiod. Det kan vara utmanande ur ett politiskt perspektiv.

När servicen sker måste allt vara planerat i detalj. Ett av de svenska raffen ska byggas om 2015 och då talar vi om 146 000 arbetsuppgifter som ska utföras av upp till 1000 inhyrda arbetare under ett par veckor.

Det säger sig självt att det måste vara noga planerat.

De som sitter på den kritiska kompetensen är globala ingenjörer och arbetare som reser jorden runt och justerar raff. De är inte lediga utan vet vad de kommer göra de kommande åren. Det går alltså inte att göra några ”snabba” förändringar. Det är det för övrigt inget företag eller politiker som vill göra heller med tanke på säkerheten. Ingen politiker vill ha ett raff som exploderar för att man vill ”testa lite” för att ”rädda miljön”. Tänk vilka rubriker det skulle bli!

Till 2030 har vi ca 3 tillfällen att bygga om de raff som finns i och runt Sverige. Troligen är nästa stopp redan planerat och projekterat. Det gör att vi har cirka 2 tillfällen kvar till 2030.

De ändringar som ska ske måste ha en ekonomisk stabilitet om minst 6 år, helst längre. På området biobaserade drivmedel kommer ny skattelagstiftning varje år för närvarande. Så de politiska utmaningarna är stora.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s