Bioekonomi i praktiken – Bilder från vardagen

Tänkte blogga lite ett tag på temat ”Bioekonomi i praktiken”. Med det menar jag de vardagliga stegen som vi tar på vägen mot en större bioekonomi. Det är lätt att tala om vad som kan vara möjligt om 10, 20, 30 år. Men stegen dit är många. Och ibland lite oglamorösa. Här är ett gäng bilder från de senaste veckorna. Håll till godo!

bild
Kemistudenterna på KTH har galamiddag med Gatsbytema efter att stått och babblat med potentiella arbetsgivare. Förväntan att få jobba med biobaserade material är hög vilket är kul. Hoppas de får sina drömmar uppfyllda och användning av sitt slit med att plugga i fem år. Festa måste vi även i en bioekonomi. Och de här tjejer och killarna är så klart en mycket viktig nyckel till en svensk konkurrenskraftig bioekonomi.

bild_2

Här sitter vi ett gäng helt trötta kl 16 en fredag och försöker klura ut hur vi på bästa sätt ska övertyga Vinnova om att ett 400-miljoner kronors projekt inom bioekonomi är rätt. En fin bild på det sättet att det är en lobbyist, en storbolagsdirektör, en entreprenör och en doktor från ett universitet som försöker komma på något. Men av ansiktena att döma är timmen kanske lite sen. För en konkurrenskraftig bioekonomi är det så klart jätteviktigt. Sverige ligger efter Tyskland, Finland, Danmark, Holland med andra länder inom området stora nationella satsningar. bild_3

En sann hjälte. Den här killen satsar med ett par kompisar på att dra igång en start-up som ska hantera designrättigheter för 3D-printrar. En viktig pusselbit på vägen mot en bioekonomi så klart. Om du har en 3D-printer och en rulle med biobaserad polypropylen så behöver du också en ritning för att få tag på prylen du vill ha. Tänk om man behöver en korkskruv en fredagkväll. Att då börja designa allt hemma själv är kanske inte vad man orkar när ungarna somnat. Han sitter på Startup People 46. Kan du hitta honom via google? 🙂
bild_4Vad gör man inte för bloggen? Här är jag på ett möte utomlands för att ragga investeringar till en svensk konkurrenskraftig bioekonomisk industri. Jag fick skriva på ett fett avtal som bland annat förbjöd fotografering så jag vågar inte säga mer. Men bilden är intressant. Det är ju rätt oglamoröst i dessa mötesrum och det krävs sannolikt 10 000-tals timmar av möten och förhandlingar innan de tjusiga målen nås 2040 eller 2050. Des Pudels Kern. Köpte de? Jodå. De tycker svenska universitet och svensk industri står sig i konkurrensen och satsade. Ett fint kvitto på att vi har kraften i Sverige. När det kommer till konkreta investeringar kommer många många miljarder krävas och de flesta av dessa pengar måste vi åka utomlands för att övertyga andra om att Sverige is da shit.

Yours truly

Nils Hannerz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s