Jan Lagerström om bioekonomi: Det biobaserade samhället är smartare!

Jan Lagerstrom

Hej, vem är du?

Jag är en naturintresserad skogsägare som gillar att vara ute i naturen. Utbildade mig till väg- och vattenbyggare för att jag drömde om att bygga broar. Och det gör jag idag i mitt arbete som forskningsdirektör på Skogsindustrierna – fast inte fysiska, utan broar mellan människor.

Vad är det biobaserade samhället för dig?

Det handlar om att vi måste sluta förbruka och börja bruka. Dvs inte ta bort saker från jorden utan istället bruka de resurser vi har. Därmed inte sagt att vi ska ha det tråkigare eller fattigare utan tvärtom – livet ska vara enkelt och njutbart för oss, men också för kommande generationer. Det handlar om att vara en kugge i skapandet av ett samhälle där vi kan leva – och våra barnbarnsbarn.

Hur skiljer det sig från dagens?

I det biobaserade samhället behövs mer eftertanke. Vi kan inte alltid välja den enklaste vägen, utan vi behöver fundera på vad som händer i nästa steg. Fryser vi skruvar vi idag upp temperaturen. En enkel lösning för stunden men vad innebär det i nästa steg? Men igen – det ska inte vara tråkigt eller komplicerat utan smartare! Vi gör smartare val helt enkelt.

Vi jobbar med ekoportal2035 där vi visualiserar olika möjligheter i ett biobaserat samhälle. Där finns t.ex. framtidens besinstation och exempel på kläder i nya naturfibermaterial.

Vad ser du som de viktigaste förändringarna?

För det första krävs en politisk vilja. Inte nödvändigtvis en massa pengar, beslut eller regleringar. Men det måste finnas en vilja att lyfta fram frågorna.

För det andra är det viktigt att visa på möjligheter i det biobaserade samhället. Vi ska ju inte gå tillbaka i utvecklingen utan visa att framtiden kan vara riktigt spännande – och samtidigt hållbar!

Och för det tredje så måste det finnas en affär, en lönsamhet. Det tror jag skapas av att var och en betalar för sig. Ska vi fortsätta förbruka resurser så måste vi betala för det. Som exempel kan nämnas kärnkraft – idag byggs inte så många nya kärnkraftverk eftersom priset när man räknar in kostnader för säkerhet, eventuella olyckor, slutförvaring av avfall osv blir för högt. På samma sätt måste det bli med förbrukning av ändliga resurser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s